UEFA varovala Anglicko a Rusko, hrozí im vylúčením z turnaja

12.06.2016 Celý región

Paríž 12. júna (TASR) - Exekutíva Európskej futbalovej únie (UEFA) oficiálne varovala národné zväzy Anglicka a Ruska po výtržnostiach, ktoré sa odohrali na EURO 2016 v Marseille.

"V opakovanom prípade je možné aj vylúčenie z turnaja," citovala agentúra dpa vyhlásenie únie.

Angličanom už hrozil predčasný koniec na európskom šampionáte v roku 2000 po výtržnostiach ich fanúšikov v belgickom Charleroi. Prípadné potrestanie je nezávislé na vyšetrovaní disciplinárnej komisie voči Rusku, ktorého výsledok by mal byť známy v utorok.

Výtržnosti v Marseille, ktoré trvali niekoľko dní, si vyžiadali viac ako 40 zranených osôb.

Nepoučiteľní fanúšikovia

Európska futbalová únia UEFA začala disciplinárne konanie voči Rusku za výtržnosti fanúšikov a prejavy rasizmu v sobotňajšom zápase EURO 2016 proti Anglicku (1:1). Informovala o tom agentúra AP.

Po vyrovnávajúcom góle Rusov v nadstavenom čase na Stade de Velodrome v Marseille priaznivci "zbornej" napadli stúpencov Albiónu, ktorí sedeli v susedných sektoroch. K výtržnostiam v prístavnom meste prišlo aj pred začiatkom duelu. Polícia sa rozohnanie fanúšikov použila slzotvorný plyn a vodné delá.

Po udalostiach v Marseille UEFA plánuje sprísniť bezpečnostné opatrenia. Na všetkých štadiónoch posilnia usporiadateľské služby i policajné hliadky a vynasnažia sa zlepšiť kooperáciu s miestnymi orgánmi. Výtržnosti fanúšikov si vyžiadali 35 zranených, jeden z nich je v kritickom stave.

Pri zrážkach medzi fanúšikmi Anglicka a Ruska 35 zranených

Zrážky medzi fanúšikmi Anglicka a Ruska pred i po zápase futbalového EURO 2016 si vyžiadali 35 zranených. Podľa šéfa regionálnej polície v Marseille Laurenta Nuneza ide väčšinou o drobné zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

Zábery z bitiek odohrávajúcich sa v starom prístave vo francúzskom meste a v okolitých bočných uličkách vyvolali u mnohých Francúzov zdesenie. Líder socialistov Jean-Christophe Cambadelis obhajoval zásah polície a vyhlásil, že násilie je dielom "podnapitých hlupákov".

Potýčky aj v Nice

Francúzska polícia zasahovala v noci nadnes proti násilným futbalovým fanúšikom v meste Nice, ktoré sa stalo po Marseille už druhým miestom v krajine, odkiaľ hlásili vyčíňanie chuligánov v súvislosti s prebiehajúcimi majstrovstvami Európy. Výtržnosti v uliciach Nice vypukli pred zápasom medzi Poľskom a Severným Írskom, ktorý sa bude hrať na miestnom štadióne dnes večer, informuje agentúra AP.

Podľa údajov agentúry Reuters boli aktérmi najnovšieho násilia severoírski a francúzski fanúšikovia. Zranenia utrpelo celkovo sedem ľudí. Zo záberov zverejnených na internete podľa AP vyplýva, že do výtržností sa zapojilo približne 20 osôb.

Starosta Nice, Christian Estrosi, prostredníctvom siete Twitter odsúdil správanie chuligánov, ktoré je podľa neho "neprijateľné a musí byť tvrdo potrestané". Dodal, že v súvislosti s výtržnosťami v centre mesta polícia zatkla jednu osobu a situácia sa už zdá byť pokojnejšia.

Francúzska polícia musela v sobotu opäť zasahovať aj proti futbalovým fanúšikom v uliciach Marseille, pričom na ich rozohnanie použila slzotvorný plyn a vodné delá. Bitky a výtržnosti v tomto prístavom meste pokračovali už tretí deň po sebe.

FIFA ostrými slovami odsúdila výtržnosti v Marseille

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odsúdila ostrými slovami výtržnosti, ktoré sa udiali v sobotu pred, počas aj po zápase medzi Anglickom a Ruskom (1:1) na EURO 2016.

"FIFA odsudzuje každé násilie a považuje za neakceptovateľné sledovať takéto zahanbujúce scény, ktoré má na svedomí menšina idiotských výtržníkov. Títo nemajú nič spoločné s futbalom a s ozajstnými fanúšikmi. Podujatia ako EURO 2016, ktoré sledujú milióny fanúšikov po celom svete, sú slávnosťami futbalu," citoval internetový portál ran.de vyhlásenie federácie.

Incidenty v Marseille si vyžiadali 35 zranených osôb, jeden z fanúšikov sa nachádza v nemocnici v ohrození života.
 

Vyberte región